Nieuws

Dé belangrijkste trends in logistiek vastgoed

Logistiek: saai of interessant? Ronald van Waals, directeur Noord-Europa van logistiek vastgoedontwikkelaar Logicor, vindt het zeker interessant. Volgens hem speelt er altijd wel wat en zijn dit de belangrijkste trends op dit gebied. 

De druk is hoog bij de logistieke keten

‘Jarenlang is het beleid geweest om zo min mogelijk voorraad te houden om de kosten te beheersen maar (onder andere) sinds er een schip dwars heeft gelegen in het Suezkanaal, ondervindt iedereen hoe fragiel de logistieke keten eigenlijk is. Iemand die bij Bol.com een pakketje bestelt, beseft niet dat dat pakketje al heel lang ergens vandaan onderweg is en echt niet de hele tijd bij PostNL ligt te wachten. Omdat dat vervoer onzeker wordt en kwetsbaar is, zie je dat bedrijven veel meer voorraad moeten gaan aanhouden. Dat betekent een toenemende vraag naar logistieke complexen. Ook de transportroutes kunnen wijzigen en dat kan weer leiden tot andere plekken die interessanter worden’, aldus van Waals. 

Reshoring

Reshoring is onder andere het gevolg van de druk in de logistieke keten. Hierbij worden producten dichter bij huis gemaakt en geproduceerd. In het algemeen willen bedrijven niet meer zo afhankelijk zijn van de kwetsbaarheden in de logistieke keten en door dichterbij te gaan produceren kan dit bereikt worden. 

Duurzaam

Er wordt steeds meer waarde gehecht aan duurzaamheid en dat is ook op het gebied van logistiek om ‘verdozing’ tegen te gaan. Van der Waals: ‘Wat voor gebouwen maak je en welke plek nemen die in in het landschap en de maatschappij? Dat heeft te maken met hoe groen – letterlijk en figuurlijk – duurzaam en goed gelegen het vastgoed is. Goed bereikbaar vanuit stedelijke centra, met toegang tot een zo groot mogelijk arbeidspotentieel zodat het de lokale gemeenschappen kan versterken. De discussie over verdozing begrijp ik heel goed – als het in je achtertuin staat word je daar misschien niet heel gelukkig van, maar ondertussen wil iedereen wel heel graag dat als je online iets bestelt het de volgende dag in de brievenbus ligt. Maar ik denk ook dat je logistieke gebouwen op zo’n manier kan ontwikkelen dat het geen dozen meer zijn.’ Volgens Van der Waals moet de sector de uitdaging oppakken: ‘Logistiek vastgoed is meer dan een doos.’

Bron: Vastgoedmarkt | Beeld: Gettyimages

Nieuwsoverzicht

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user 17841404249821321.
Top