Nieuws

Dit zijn de vier effecten van de oorlog in Oekraïne op de Nederlandse woningmarkt

De oorlog in Oekraïne heeft invloed op een aantal economische zaken, maar nu lijkt de oorlog ook de Nederlandse huizenmarkt te beïnvloeden. Wat zijn de effecten? Wij zetten ze op een rij. 

De oorlog veroorzaakt inflatie

Voor de oorlog tussen Oekraïne en Rusland waren de prijzen op de markt al flink gestegen, maar nu doet dit incident er toch nog een schepje bovenop. 

‘Een hogere inflatie betekent dat mensen minder te besteden hebben, minder kunnen sparen en uiteindelijk ook minder kunnen lenen voor een huis.’, vertelt Nic Vrieselaar, woningmarkteconoom bij de Rabobank. ‘Dit zal enig remmend effect hebben op de huizenprijzen. In januari waren de prijzen al 11 procent hoger dan vorig jaar, we verwachten dat daar nog wel 5 tot 6 procent groei bijkomt.’ 

Inflatie leidt tot recessie

De energieprijzen zijn ondertussen zo hoog geworden dat sommige mensen het financieel somber inzien. Een deel van de Nederlanders verwacht de rekening op een gegeven moment niet eens meer te kunnen betalen. Ook komen bedrijven, voornamelijk transportbedrijven, in de problemen en lopen mensen het risico hun baan kwijt te raken, omdat zaken failliet gaan. Hierdoor kunnen de mensen die hun baan verliezen geen hypotheek niet meer krijgen, huurders kunnen de huur niet meer betalen, banken willen minder risico lopen, waardoor je nog lastiger aan een hypotheek komt. 

Steeds meer migranten

Oekraïners vluchten voor de oorlog en zoeken onderdak in buurtlanden. Deze vluchtelingen zijn dus nu op zoek naar woningen waardoor de vraag naar woningen stijgt en het aanbod verkleind. Naar cijfers zijn er nog niet zoveel vluchtelingen in Nederland aangekomen die zich hebben ingeschreven voor een woning, maar het wordt niet uitgesloten dat het kan gebeuren.

Stijgende bouwkosten

Het tekort aan woningen, zeker nu de vraag maar blijft vergroten, kan worden opgelost door meer te bouwen. Nu moet dat alleen wel kunnen. De olie- en gasprijzen zijn nu fors gestegen, waardoor de bouwkosten ook toenemen. Ook worden materialen als hout, ijzer en staal steeds duurder en deze prijsstijgingen leiden tot vertragingen in de woningbouwproductie in Nederland.

 Bron: Vastgoedmarkt.nl | Beeld: Gettyimages

Nieuwsoverzicht

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user 17841404249821321.
Top