Nieuws

Dé aanpak om doorstroming op de woningmarkt te verbeteren: Vitae

Wat beweegt actieve ouderen om te verhuizen? Zijn ze op zoek naar een kleinere woning in de stad? Voor een deel betekent dit dat men huren wel ziet zitten en wil voorsorteren op een levensloopbestendige woning. Maar er spelen veel meer woonwensen dan nul – treden en een gelijkvloerse woning. Hoe creëer je een nieuwe plek waar je naast wonen in je directe omgeving de keuze hebt om gezamenlijk deel of individueel deel te nemen aan activiteiten. Wanneer laat je je vertrouwde en bekende omgeving achter je? Zero People is ervan overtuigd dat als we meer bieden dan een mooie plek en diverse ouderenwoningen hebben die echt aansluiten bij de doelgroep, we dan echt een doorstroming kunnen bereiken op de woningmarkt.’ Een korte beschrijving van deze aanpak is als volgt;

De herinrichting van de buitengebieden

Het herinrichten van buitengebieden waardoor het woningtekort kan worden teruggedrongen is actueel, zowel landelijk als provinciaal en regionaal, dit vraagstuk vraagt om concrete ideeën en initiatieven. Zero People verkend in Rotterdam, Ridderkerk, Zierikzee en Waalwijk de mogelijkheden. Elke projectlocatie sluit wat ons betreft hierop aan en vraagt om een initiatief en proactieve aanpak. Voor elke locatie wordt een gebiedsvisie VITAE gemaakt met de focus op doorstroming op de lokale woningmarkt, waarbij voor de doelgroep 55+ en ouder een actieve leefomgeving wordt vormgegeven. Nabij de stad is er behoefte aan wonen op het platteland met een sociale en maatschappelijke component: wonen in kleine, overzichtelijke gemeenschappen met oog voor elkaar. Dat kan gemengd zijn, maar ook gericht op verschillende doelgroepen. Het zijn aantrekkelijke alternatieven met een aantrekkende werking voor bewoners vanuit de regio.

De werkwijze van Zero People

Zero People vindt diversiteit binnen vastgoed interessant. ‘We werken met onze strategische partners de concepten uit. Inspiratie komt tot stand uit het DNA van de omgeving en we zorgen voor sterke campagnes waarin we de doelgroep vragen waarnaar en onder welke voorwaarden actieve ouderen en senioren voor de verkoop of verhuur van hun woningen kiezen en overwegen te verhuizen naar de nieuwe Vitae projecten. De diverse vormen van gemeenschappelijk wonen zijn voor verschillende doelgroepen interessant. Voor de nieuwbouw spelen de eigenschappen van de bestaande functies en het DNA van de omgeving een belangrijke rol. 

We werken met participatie, placemaking en co-creatie in verschillende wijken. Waar bijvoorbeeld veel socialehuurwoningen zijn zorgen we voor een breder aanbod, bijvoorbeeld in het middensegment. Dit betekent niet dat het bestaand sociaal verminderd, maar dat er meer aanbod in de wijk wordt gerealiseerd. Wat speelt er? Hoe krijgen we de wensen van de bewoners het best naar voren als er iets ontwikkeld of getransformeerd moet worden? Dit doen we om er een leuke en fijne wijk van te maken, waarin de bewoners zich thuis voelen en waar ze met plezier wonen.’

Vitae een vitale leefomgeving voor vitale 55-plussers en senioren

VITAE vertaalt zich als ‘leven’; Voor de één betekent dit een leefomgeving in het groen, autovrije paden, eigen biologische gewassen en gemeenschappelijke faciliteiten. Voor de andere is dit naast een toekomstbestendige woning ook de nabijheid van voorzieningen, collectieve werkplekken of bedrijfsruimten met een gezamenlijk doel en een groot sociaal component evenzo belangrijk. Vitae is niet over één kam te scheren en juist daarom zo interessant om met de doelgroep uit de omgeving ‘het DNA’ aan de slag te gaan met bijzondere concepten.

‘Senioren zijn vaak nog ontzettend actief en staan nog midden in het leven. Er zitten ook mensen tussen die hun eigen bedrijfje willen starten of die na hun pensioen anderen willen helpen met ondernemen.’ Zulke functies zijn in Vitae vanzelfsprekend onderdeel van de ontwikkeling. In de plint van de gebouwen worden deze werkplekken gecreëerd, een ruimte waar gezamenlijke activiteiten kunnen plaatsvinden.

De vitale 55 plussers; deze doelgroep komt uit een grote eengezinswoning en hebben ze veel spullen verzameld. De kinderen zijn inmiddels het huis uit maar komen regelmatig toch over de vloer. Een extra slaapkamer voor als bezoekers willen overnachten. hoe kun je de woning flexibel kunt inrichten en aanpassen naar een veranderende levensbehoefte. We gaan het zo bedenken dat bewoners de uitdagingen van het ouder worden prettig, fit, vitaal, actief, sociaal en betekenisvol tegemoet gaan. Concrete plannen als deze sluiten goed aan bij het gedachtengoed van Vitae en we passen dit toe op een aantal projecten.

Beeld: Gettyimages  

Nieuwsoverzicht