Nieuws

Nieuwe wetgeving dwingt beleggers tot volledige transparantie met SFDR

De Europese Unie dwingt beleggers de nieuwe en strikte wetgeving te volgen, waarin de EU beleggers dwingt volledige transparantie over de duurzaamheid van hun vastgoedfondsen. Maar de lat ligt hoog. Hoger dan de Nederlandse regels. 

SFDR

De SFDR is er sinds maart 2021 en eist dat onder andere pensioenfondsen, beleggingsinstellingen en banken verslagleggen over hun duurzaamheid. Daarnaast geldt het EU-Taxonomy handboek sinds januari 2022. In dit handboek staat beschreven waaraan nieuwbouw, aankoop en renovatie moet voldoen om de titel: duurzaam te mogen dragen. Een gebouw krijgt pas deze titel als het een energielabel A of beter heeft.

Meer transparantie 

‘Een belangrijke rol in de verduurzaming van Nederland is weggelegd voor investeerders in vastgoedfondsen. Zij kiezen graag voor een groene bestemming voor hun geld, maar het is niet altijd makkelijk om te bepalen hoe duurzaam het echt is,’ vertelt head of Sustainability, Arjan van Eijk, bij Colliers. 

De invoering van SFDR 

De invoering van SFDR betekent meer transparantie. Het biedt investeerders meer duidelijkheid over de duurzaamheidsprestaties van elk fonds en op deze manier geldt voor partijen die de lat hoog leggen dat ze kunnen rekenen op veel meer interesse van investeerders. ‘Een duurzame vastgoedportefeuille wordt beloond door meer kapitaal en dit is een belangrijke stap om de duurzaamheidstransitie te versnellen,’ aldus van Eijk.

Goed plan

Van Eijk vindt dat de Europese Commissie het slim heeft aangepakt met deze nieuwe wetgeving. ‘De gedwongen transparantie zorgt voor een financiële prikkel om hogere duurzaamheidsambities te stellen. De commissie motiveert marktpartijen om niet-duurzame gebouwen te vergroenen, anders zijn er geen kopers meer. Nu moet je je echt gaan verantwoorden als je voor het laagste kleurniveau grijs kiest. Deze opzet stimuleert achterblijvers om actie te ondernemen. En daarmee bereikt de EU precies wat het wil’, aldus van Eijk.

Bron: Vastgoedmarkt.nl | Beeld: Gettyimages

Nieuwsoverzicht

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user 17841404249821321.
Top