Nieuws

Verwachtingen rondom stijgende prijzen op de woningmarkt 

Ondanks de economische onzekerheid die is toegenomen door de oorlog in Oekraïne, verwachten de economen van de Rabobank dat de Nederlandse woningmarkt ook dit jaar op volle toeren zal blijven draaien.

Woningen worden duurder en toch blijft er vraag

Dit jaar stijgen de prijzen van koopwoningen al gemiddeld zo’n 17,3 procent en naar verwachting zal daar in 2023 nog eens 5,5 procent bovenop komen. Maar omdat er nu schaarste is aan woningen verwachten de economen van Rabobank dat de vraag in 2023 opnieuw zal stijgen. 

Een stijging voor in de boeken 

Als je januari van dit jaar en januari van vorig jaar met elkaar vergelijk, zijn de prijzen van koopwoningen zo’n 21,1 procent duurder geworden. Woningmarkteconoom Stefan Groot van RaboResearch noemt dit een historische stijging. 

‘Sinds 1977 zijn de huizenprijzen in ons land niet meer zo hard gestegen. De uitzonderlijke oververhitting van de woningmarkt wordt nog duidelijker als we naar de prijsstijging in euro’s kijken. Huizenkopers betalen inmiddels 75.000 euro meer voor hun huis dan degenen die een jaar eerder een huis kochten. Jan Modaal heeft nu twee volledige jaarsalarissen nodig om het tempo op de woningmarkt bij te benen.’, aldus Groot. 

Ramingen naar boven bijgesteld

Stefan voorspelt dat de prijzen alleen maar zullen oplopen en stellen daarom hun eerdergenoemde voorspellingen bij. 

‘Omdat de huizenprijzen harder zijn toegenomen dan eerder verwacht, hebben we onze raming verhoogd. De krapte op de huizenmarkt en de lage werkloosheid versterken de druk op de huizenprijzen. Toch verwachten we dat deze in de loop van dit jaar minder uitbundig gaan stijgen. Dit komt doordat de economie naar verwachting minder hard groeit dan in de afgelopen jaren. Ook dalen de kapitaalmarktrentes al een tijdje niet meer, wat gevolgen heeft voor de hypotheekrente. Een hogere hypotheekrente heeft een drukkend effect op de huizenprijzen. Al met al verwachten we dat bestaande koophuizen dit jaar gemiddeld 17,3 procent duurder worden dan in 2021. Voor 2023 voorzien we een gemiddelde huizenprijsstijging van 5,5 procent’, aldus Groot. 

Bron: Vastgoedmarkt.nl | Beeld: Gettyimages

Nieuwsoverzicht