Nieuws

Gebiedsontwikkelingen gaan vastlopen door rente, bouwkosten en stikstof

Problemen op het gebied van milieu en financiën zal leiden tot annuleringen en dat is niet goed voor de gebiedsontwikkeling. 

Uit onderzoek gedaan naar de vraag hoeveel annuleringen er nu verwacht worden op het gebied van gebiedsontwikkeling, door de rentestijgingen, hogere bouwkosten en het stikstofprobleem. 50% van de deelnemers verwacht redelijk veel annuleringen. Zo’n 7% verwacht zelfs veel.  

Te hoog risico 

‘Gegeven deze omstandigheden wordt bouwen onmogelijk of rendabel. Stijgende rente en stijgende bouwkosten maken projecten onhaalbaar. Stikstof maakt projecten onuitvoerbaar totdat er een oplossing is gevonden. Dat kost (veel) tijd. Het risico van de businesscase wordt te hoog en/of het terugverdienpotentieel komt onder druk.’, aldus een deelnemer. Hij suggereert dat er een financiële stimulans moet komen voor gebiedsontwikkeling.  ‘De vraag is of hier een fonds of een bijdrage voor beschikbaar komt.’

Aldus een deelnemer 

84% van de deelnemers verwacht dat de stijging van de bouwkosten een negatief effect heeft op de gebiedsontwikkeling. ‘Projecten zullen niet meer haalbaar blijken voordat er een kentering komt in de ontwikkeling van de bouwkosten. Als ontwikkelaar ben ik nu meer afwachtend met het opstarten van het bouwproces. Dit omdat het financieel niet meer rond te rekenen is. De kans bestaat dat door dit uitstel de duurzaamheidsmaatregelen weer worden verzwaard, hetgeen weer kostenverhogend gaat werken als je over bijvoorbeeld twee of drie jaar alsnog besluit te gaan starten met bouwen.’, aldus een deelnemer.

Meer zorgen over het effect 

Ook speelt de rentestijging een grote rol in de vertragingen. 66% van de deelnemers verwacht dat dit ook een negatief effect zal hebben op de gebiedsontwikkelingen. ‘Door de rentestijging zal een deel van de beoogde kopersgroep minder kunnen financieren en worden de woningen voor hen onbetaalbaar. Hierdoor is het ook voor bouwondernemers minder interessant om gaan bouwen’, aldus een deelnemer. ‘Ik denk dat investeerders nu weer sneller hun rendement ergens anders gaan zoeken. Andere investeringen worden interessanter. Daarmee wordt het lastiger investeerders te vinden. Geld lenen is duurder, ontwikkelaars wachten met geld lenen of gaan minder geld lenen.’

Bron: Vastgoedmarkt | Beeld: Gettyimages

Nieuwsoverzicht