Nieuws

VVD en CDA dienen moties in om bouwen in de polders mogelijk te maken

Ooit kochten bedrijven als BPD, Amvest, Heijmans en AM grote stukken grond zonder bouwbestemming in de verscheidene Nederlandse polders. Toch zijn steeds meer ontwikkelaars en Kamerleden het eens over het volgende: daar moet snel verandering in komen. Dit laat het onderzoeksplatform van Investico weten.

Gemeenten

Ondank dat er niet zomaar ergens gebouwd kan worden, dat ligt in de handen van gemeenten en provincies, worden de polders Gnephoek bij Alphen aan den Rijn, Oosterwold bij Almere, de Zuidplaspolder bij Rotterdam en vooral Rijnenburg aan de rand van Utrecht nadrukkelijk besproken tijdens kamerdebatten. Zo dienden Kamerleden Daniel Koerhuis (VVD) en Julius Terpstra (CDA, inmiddels woonwethouder in Leiden) de afgelopen jaren verscheidene moties in om bouwen in die polders mogelijk te maken.

Wel of geen bouwbestemming?

Investico noemt dit geen toeval. De eerder genoemde ontwikkelaars hebben een tijd geleden in het totaal vijftien vierkante kilometer aan grond gekocht. Dit hebben ze gedaan in de veronderstelling dat hier ooit zou worden gebouwd. Als landbouwgrond zijn deze percelen ongeveer 100 miljoen euro waard. Krijgt de grond een bouwbestemming, dan stijgt de waarde ervan naar ruim 580 miljoen euro. Dit laat Investico weten nadat het bedrijf de berekeningen liet controleren door de Nijmeegse hoogleraar Gebiedsontwikkeling Erwin van der Krabben.

‘Zo’n motie over woningbouw in Rijnenburg komt één op één van de projectontwikkelaars naar de Kamer toe’, reageert onderzoeker Erwin Buitelaar van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in Trouw. ‘Als het bij gemeenten en provincies niet lukt, dan zoeken zij het hogerop.’

Ondanks de oplopende woningnood krijgen de polders geen bouwbestemming. Ook is het onduidelijk of dit ooit wel zal gebeuren. Provincies en gemeenten hebben namelijk aangegeven over voldoende andere en geschiktere bouwlocaties te beschikken. Grootschalige buitenstedelijke bouw zou ook forse investeringen in infrastructuur vergen. Daarbij waarschuwt het PBL voor het risico op wateroverlast en  bodemdaling in de laaggelegen polders.

Bron: Vastgoedmarkt | Beeld: Gettyimages

Nieuwsoverzicht