Nieuws

De oorlog in Rusland en Oekraïne veroorzaakt problemen bij bouwprojecten. Het wordt steeds duurder

ABN Amro noteert een waarschuwing in het nieuwe rapport over bouwmaterialen: ‘Bouwprojecten kunnen in de knel komen door de oorlog in Oekraïne.’ Dit komt door de gestegen prijzen van bouwmaterialen. 

Stijgende prijzen 

De prijzen van bouwmaterialen worden steeds duurder. Zo waren de prijzen van afgelopen februari al zo’n 11 procent duurder in vergelijking met februari vorig jaar. Materialen als: hout, ijzer en staal stegen al zo’n 65 procent in prijs. Dit kwam door het wereldwijde herstel van de economie. Hierdoor steeg de vraag naar producten en energie enorm. De oorlog in Oekraïne heeft dit nog erger gemaakt. Dit blijkt uit het onderzoek van de bank. 

Export van Rusland en Oekraïne ligt stil

Ondanks dat er maar een klein deel van het hout in Nederland afkomstig is uit Rusland en Oekraïne, heeft de verlaagde export uit het oorlogsgebied wel een effect op onze prijzen. Dat hebben we ondertussen ook wel gemerkt. Maar de prijsstijgingen geldt niet alleen voor hout. Ook andere materialen als staal komen uit die gebieden en hebben door de oorlog hun fabriek stil moeten leggen. Hierdoor daalt het aanbod, maar onze vraag blijft gelijk of stijgt. Er is schaarste en dat maakt producten duurder.

Onze producten blijven gelijk 

Niet alle bouwmaterialen komen uit andere landen. Zelf produceren we genoeg cement, kalk en gips. Hierdoor stijgen de prijzen van deze producten minder hard of worden deze zelfs goedkoper. Toch verwacht AMN Amro dat deze prijzen op een gegeven moment toch duurder zullen worden door de stijgende energieprijzen. Dit komt omdat er voor de producten van deze bouwmaterialen veel energie nodig is. 

Consumenten verliezen vertrouwen 

Door de inval van Rusland in Oekraïne zijn consumenten hun vertrouwen in de economie verloren. Hierdoor willen ze minder snel een nieuwe woning aanschaffen of willen bedrijven minder snel investeren in vastgoed. 

Bron: vastgoedmarkt.nl | Beeld: Gettyimages

Nieuwsoverzicht