Nieuws

Er is een tekort van 350.000 seniorenwoningen

Er zijn op dit moment veel problemen op de woningmarkt en om één probleem daarvan op te lossen, zijn er meer seniorenwoningen nodig. Op dit moment is er een tekort van 350.000 levensloopbestendige woningen. Dit heeft de Vereniging Eigen Huis (VEH) uitgerekend.

nen

Tegen 2040 zal meer dan een kwart van de bevolking bestaan uit 65-plussers. Een derde daarvan is ouder dan 80 jaar. Daarmee vormen ze de snelst groeiende bevolkingsgroep. ‘Per saldo zou tot wel de helft van de nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan de woonwensen van ouderen om zelfstandig te kunnen wonen,’ vertelt de VEH aan vastgoedmarkt.

Meer woningen voor vitale ouderen 

De VEH heeft een woonwensenonderzoek uitgevoerd onder ruim 82.500 huiseigenaren van 55 jaar en ouder. Hieruit is gebleken dat 40 procent van de senioren denkt aan verhuizen naar een kleinere woning. Maar geschikte woningen zijn nauwelijks beschikbaar. ‘Als meer ouderen kunnen verhuizen naar een passende woning, leidt dat tot een betere doorstroming op de woningmarkt. Bovendien helpt het zorgkosten te beteugelen’, aldus de VEH.

Ook meldt de VEH dat er opvallend veel gemeentelijke woonzorgvisies zich concentreren op de huur- en zorgsector. De meeste senioren bezitten daarentegen een koophuis. In gemeentelijke nieuwbouwplannen moeten daarom concrete prestatieafspraken komen over de bouw van levensloopbestendige woningen.

Bron: Vastgoedmarkt.nl | Beeld: Gettyimages

Nieuwsoverzicht