Nieuws

Om het doel van een miljoen woningen te halen moet er verder gedacht worden 

Het doel om in de komende 10 jaar een miljoen nieuwe woningen te hebben gebouwd is mogelijk niet haalbaar als er alleen maar binnen de stad gebouwd wordt. WoningBouwersNL heeft onderzoek gedaan naar andere opties en dit is eruit gebleken. 

Ruimte te kort 

Het is lastig om locaties te vinden waar er genoeg ruimte is om een miljoen woningen te bouwen. Dit blijkt wel uit de bouwcijfers van afgelopen jaren. Afgelopen 10 jaar werden er jaarlijks zo’n 56.500 woningen gebouwd. Hoe willen ze de komende tien jaar dan een miljoen halen? WoningBouwers is ervan overtuigd dat er buiten de stad genoeg ruimte is voor zoveel woningen.

Een miljoen woningen op één locatie

Tuurlijk is het lastig om zoveel woningen op één plek te realiseren. Door het plan te verspreiden en op meerdere locaties woningen buiten de stad te plaatsen, kunnen er veel meer woningen gebouwd worden per jaar. Uit hun onderzoek is gebleken dat het doel alleen maar gehaald kan worden als ze het zo aanpakken, omdat zo’n 45 procent van buiten de stad vandaan zal moeten komen. 

“Dit onderzoek laat duidelijk zien dat de focus op alléén binnenstedelijk bouwen losgelaten zal moeten worden: minimaal 36% van alle woningen zal buiten de stad gebouwd moeten worden wanneer we het miljoen willen halen”, aldus algemeen directeur van WoningBouwersNL, Coen van Rooyen.

Onrealistische ambities 

Het kabinet rekent op 150.000 woningen uit kantoren die worden omgebouwd, al blijkt uit het onderzoek van WoningBouwersNL dat dit de komende 10 jaar maar zo’n 15.000 woningen zal opleveren. “De ambitie op dat vlak is compleet onrealistisch als je naar de cijfers kijkt”, aldus van Rooyen. 

Andere aanpak 

Van Rooyen is ervan overtuigd dat het woningbouwproces zal versnellen als de overheid andere gebouwen als leegstaande scholen en sportvoorzieningen (de gebouwen en sportvelden) zou vrijgeven om te laten transformeren. Als dit zou gebeuren zouden er minimaal 62.000 woningen gebouwd kunnen worden en aangezien de overheid zulk soort gebouwen vaak al in bezit heeft, zou dit extra makkelijk kunnen verlopen.  “Juist op deze plekken kunnen gemeenten snel aan de slag om de woningbouw te versnellen!”, aldus Coen. Ook zal de ruimte buiten steden het aantal huizen dat jaarlijks gebouwd kan worden vergroten. 

Bron: woningbouwersnl.nl | Beeld: Gettyimages

Nieuwsoverzicht

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user 17841404249821321.
Top