Nieuws

Oh nee! De kloof tussen primair en secundair vastgoed is vergroot

De kloof tussen primair en secundair kantorenvastgoed zal nog groter worden. Dat heeft Savills voorspelt in haar nieuwste onderzoeksrapport ‘Savills Offices Trends Report 2022’. Dit verschil wordt vooral veroorzaakt door de focus op duurzaamheid en ESG in bredere zin. Hier worden namelijk de eisen vanuit gebruikers snel veranderd. 

Veel vraag naar kantoren met energielabel A 

Steeds meer bedrijven hechten waarde aan duurzaamheid en streven expliciet naar het verkleinen van hun ecologische voetafdruk. De vraag naar kantoren met energielabel A (of beter) groeit. 

Niet alleen de vraag naar kantoren met energielabel A (of beter) neemt toe, maar ook de gemiddelde huurprijs ervan. In Amsterdam betalen gebruikers inmiddels gemiddeld 35 euro per m2 meer voor een kantoor met energielabel A of beter dan voor een kantoor dat minder scoort. Dit is snel veranderd, aangezien er in 2013 nog geen zichtbaar verschil was tussen beide huurprijzen. Volgens Savills kan dit komen doordat gebruikers bereid zijn om een hogere hogere huurprijs te betalen voor duurzame kantoren, die in de regel een beter energielabel hebben. Al is enige nuance hier ook op zijn plaats. 

‘Ook op de Rotterdamse en Utrechtse kantorenmarkt blijkt de gemiddelde huurprijs van kantoren met energielabel A (of beter) hoger te liggen dan die van kantoren die minder scoren. Dit verschil is echter beduidend kleiner: in Rotterdam gaat het om 19 euro per m2 en in Utrecht 13 euro per m2. Hierbij speelt mee dat Amsterdam absoluut gezien de hoogste huurprijsstijging van alle G5 steden kent. Dit komt onder ander doordat er relatief veel (duurzame) nieuwbouw op de Amsterdamse markt is gekomen. Over het algemeen wordt daarvoor wordt sowieso gemiddeld genomen een hogere huurprijs betaald.’, Aldus Win Yan Lam, Research Consultant bij Savills in Nederland.

Bron: vastgoedmarkt.nl | Beeld: Gettyimages

Nieuwsoverzicht